User Tag List

2 sonuçtan 1 ile 2 arası
Şu an Kompanzasyon Sistemleri kategorisindeki Harmonik Nedir, Harmoniklerin Zararlı Etkileri ve Çözüm Yöntemleri isimli konuyu okuyorsunuz.
  1. #1
    AKSUTEP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2021
    Mesajlar
    16
    Konular
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Harmonik Nedir, Harmoniklerin Zararlı Etkileri ve Çözüm Yöntemleri

    Harmonik Nedir

    Elektrik dağıtım şebekesinde gerilim sinüs şeklindedir. Aynı şekilde şebekeden çekilen akımın da sinüs şeklinde olması beklenir. Ancak günümüzde elektrik şebekelerinde saf sinüs şeklindeki gerilim ve akım dalga şekilleri ile karşılaşmak çeşitli nedenler ile zorlaşmış, gerilim ve akım dalga şekilleri sinüs şeklinden farklı bir duruma gelmeye, yani ‘Harmonik’ içermeye başlamıştır. Harmonikler, bozulmuş temel dalga formunu oluşturan toplam yüksek frekans dalga biçimlerini ifade eder. Elektrik bağlamında, ‘harmonik’ çarpık gerilim veya akım dalga formunun yüksek frekans bileşenleridir.

    Harmonik Sınırları Nedir

    IEEE tarafından belirlenen ve uluslararası bazda standart kabul edilen harmonik gerilim değeri % 3, akım değeri ise % 5 değerinin altında olmalıdır.

    Harmonik Kaynakları

    Kesintisiz güç kaynakları
    Hız kontrol cihazları (Frekans konvertörleri)
    Redresör ve akü şarj cihazları
    Bilgisayarlar
    Transformatörler
    Motorlar
    Ark fırınları
    Kaynak makineleri
    Endüksiyon ocakları
    Lineer olmayan güç elektroniği elemanları
    Elektronik balastlar

    Harmoniklerin Zararları

    Şebeke geriliminde bozulmalar
    Gerilim düşmeleri
    Yüklerde kayıpların artması
    Nötr akımının artması
    Kompanzasyon sistemlerinin aşırı reaktif yüklenmesi, kondansatörlerin güç kaybetmesi ve hatta sonunda delinmesi
    Motorlarda ve kablolarda aşırı ısınma
    Motorlarda ve makinelerde vibrasyon ve mekanik stress
    Tüm elektronik kökenli cihazların yanlış ölçüm yapması, arızalanması, ömürlerinin kısalması vs..
    Devre kesicilerin yanlış açması
    Enerji kayıpları
    Cihazların izolasyonlarında bozulmalar
    İletişim cihazlarında parazitler

    Bir cihaz kendi yaptığı akım harmoniğinden kendi zarar görmez. Daha doğrusu hiçbir cihaz akım ve akım harmoniğinden zarar görmez . Cihazlara zarar veren gerilim harmoniğidir. Gerilim harmoniği AG’de sınır değeri %5’dir. Gerilim harmoniği uluslar arası sınırlar dışına çıkmışsa bütün sistem bundan etkilenir. Gerilim harmoniği uluslar arası standartlar dışına çıkmasa bile yüksek akım harmoniğinin ortaya çıkarmış olduğu diğer problemler ( Nötr-Toprak arası gerilim yükselmesi vs.) arızalara yol açabilmektedir.

    Harmonik Nasıl Önlenir

    Harmonikler temel dalga formu olan sinüs yapısının bozulması ile oluşmaktadır. Bu bozulma vektörel olarak aynı yönde veya tersi yönde dalga formlarının üst üste binmesi ile oluşmaktadır. Harmonikleri önlemede işletme de bulunan harmonik mertebe veya mertebelerinin belirlenmesi önemli rol oynamaktadır. Bu ise harmonik ölçümü yapılarak belirlenmektedir. Şimdi harmonik nasıl önlenir bunu konuşalım.

    Harmonik Filtreler

    Bir şebekedeki harmoniklerin etkilerini sınırlamak için kapasitör banklarını indüktörler ile beraber kullanılabilir. Esasen, kapasitör-indüktör kombinasyonu harmonikler için bir filtre oluşturur. Ama tesisatınızda 3. 5. 7. 11. gibi devam eden farklı frekansta harmonik yapıları mevcut ise kurulacak manuel sistem yetersiz kalacak hatta bazı durumlarda mevcut harmonik filtreniz ile rezonansa girecektir. Piyasada Aktif filtre ve Pasif filtre olmak üzere 2 çeşit harmonik giderme yöntemi vardır.

    Aktif Harmonik Filtre

    Bu filtreler lineer olmayan aktif elemanların çektikleri akım harmoniklerini karşılayarak, şebekeden sinüsoidal formunda akım çekilmesini sağlayan güç elektroniği tabanlı sistemler de kullanılan filtrelerdir.

    Aktif Harmonik Filtre

    Aktif filtreler bağlı bulundukları sistemde, harmonik akımlarımları ölçerek sisteme dengeleme akımı üretir. Bu sayede harmonik akımları ortadan kaldırarak lineer akım dalga formunu yeniden oluşturur. Aktif bir filtre mevcut harmonikleri önemli ölçüde azaltır. Aynı zamanda reaktif gücü de düzeltir ve telafi eder.

    Pasif Harmonik Filtre

    Kompanzasyon panolarında kondansatör ile reaktörün seri bağlanması sonucu elde edilen temel olarak rezonans durumunu engelleyen filtredir.


    Pasif filtreler sisteme uygun C ve L değerlerini ayarlayarak istenmeyen harmonik akımına düşük empedans göstererek, harmonik akımının süzülmesini sağlamaktır. Esasta kondansatörleri korumaya yarar tesisatın tümüne etki etmez.

    Pasif Filtreleme malzemeleri:

    Harmonik Reaktörü
    kondansatör

    Eğer harmonikli bir tesisatın kompanzasyon sisteminde pasif filtre kullanılmaz ise kondansatör seri veya paralel rezonansa girebilir. Harmonik akımların tamamı kondansatör üzerinden akacak yüksek frekansta kondansatör düşük empedans gösterecek ve kondansatör patlamaları yangınlar ve şalter açmaları gibi sorunlar göreceksiniz.

    kaynak : Harmonikler


  2. #2
    Fenar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2021
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Cevap: Harmonik Nedir, Harmoniklerin Zararlı Etkileri ve Çözüm Yöntemleri

    İlginç bir makale, teşekkürler, kullanışlı olabilecek birçok ilginç bilgiye dokunuldu
    https://parimatchtr15.com/ deki anlaşmazlıklar için en iyi oranlar

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

SEO by vBSEO 3.6.0