Fider ( Elektrik Besleyici) Nedir ?

Fider mana karşılığı “Elektrik besleyici” olarak beslemeye denk gelmektedir. Fider hatları, rastgele bir elektrik dağıtım panelinin mühim parçalarından bir tanesidir. Dağıtım Sistemiyle (Tüketiciye Elektrik Sağlama, yani birincil ve ikincil) alakalıdır. Enerji, İletim Hattı ile aktarıldıktan sonra Trafo Merkezine ulaşır.
Bir transformatörden yahut anahtardan elektrik dağıtım paneline güç aktarılmasını gerçekleştiren elektrik kablo devresidir. Aydınlatma yükleri, motor yükleri, sınai makinelerin yükleri, klima yükleri, trafo soğutma sistemi yükleri gibi pekçok değişik kategorideki yükleri beslemek için besleyici barasına değişik besleyiciler bağlanmaktadır.

Tüm fiderler ilk olarak anahtar sigorta ünitesi ile korunmaktadır. Tabii tedbir yalnızca bunla yeterli kalmayıp ilave olarak, fiderlere bağımlı olan yük tarzına göre, değişik fiderler için değişik anahtarlama cihazları tercih edilmektedir.
Fider Türleri

Fiderler kendi içerisinde değişik çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar içerisinden en umumi olan fider hattı çeşitleri şunlardır:

  • Transfer Fideri: Fiderin yerine temsilen geçebilen teçhizattır.
  • Kuplaj Fideri: Aynı stres değerlerine sahip olan iki anne baranın birbirine bağlanmasını gerçekleştiren teçhizattır.
  • Transfer + Kuplaj Fideri: İster aktarım ister de kuplaj olarak kullanılabilen fider türü teçhizattır.



Fider hatları, radyo frekansı voltajını taşımaktadır. Bir uçtan başka uca kadar taşınabilmesi için hususi kablolardan yapılmış bir yapıya sahiptir. Her fider hattının, radyo frekansı gücünü verimli bir şekilde aktarabilmesi için antenin kendisine mahsus olan tipik empedansıyla eşleşmesi gereklidir. Eğer ki empedans karakteristiği eşleşmezse, radyo sıklık enerjisi vericiye geri yansıtılır. Enerjini geri yansıması dahi enerji israfına sebebiyet verdiği gibi vericinin de aşınmasına niçin olmaktadır. Enerji transferinin verim değerini kalibrasyon yaparak yüksek seviyelerde tutabilmek için “anten tuner” adı verilen bir aygıt kullanılmaktadır.


Anten Tuner Nedir?

Antenin ayarını uygulamak için sarfedilen cihaza anten tuner olarak tanımlanmaktadır. Eğer durağan bir sıklık noktasında çalışılıyorsa ve sahip olduğumuz anten o frekansa elverişli bir antense, anten tunere gereksinim duyulmaz. Fakat değişik frekanslara gereksinim duyuyor ve antenimiz bu frekansa elverişli değilse anten tuner kullanmamız gereklidir.